Lumea muncii se confruntă cu schimbări profunde cauzate de transformarea digitală a societății. Automatizarea și Industria 4.0 transformă treptat procesele tradiționale de producție în altele mai moderne și mai inteligente, aducând oportunități și riscuri pentru afaceri și lucrătorii acestora.

Concordia lanseaza proiectul „Provocări din vremea pandemiei: învățarea pe tot parcursul vieții în Slovacia și România” - AdultLearningROSK, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană și care reuneste parteneri sociali si univerisități din România și Slovacia cu scopul de a ajuta companiile și angajații lor să învețe din experiența pandemiei, să promoveze dezvoltarea domeniului învățării pe tot parcursul vieții (LLL) și să aducă instrumente inovatoare pentru a aborda provocările legate de transformarea digitală.

Proiectul va dura 18 luni (octombrie 2022 – martie 2024) și își propune să consolideze capacitatea partenerilor sociali individuali de a aborda cerințele de competențe în schimbare, care s-au accelerat semnificativ sub impactul crizei COVID-19. Potrivit datelor de la Forumul Economic Mondial, până la 90% din locuri de muncă necesită deja anumite abilități IT. Numai inteligența artificială și robotica vor crea aproape șaizeci de milioane de noi locuri de muncă în întreaga lume în următorii cinci ani, dintre care multe vor fi modificate sau pierdute. Din acest motiv, va fi necesară promovarea și dezvoltarea domeniului învățării pe tot parcursul vieții (LLL).

România și Slovacia se numără printre țările cu cea mai scăzută participare a angajaților la LLL dintre țările Uniunii Europene (UE). Parte din proiect vor fi și  asociațiile angajatorilor din Austria și Irlanda – țări care obțin deja rezultate remarcabile în învățarea pe tot parcursul vieții și care ne vor ajuta cu exemple de bune practici.

Prin urmare, angajatorii și alți parteneri sociali vor analiza și evalua riscurile, provocările și oportunitățile specifice pentru schimbarea locurilor de muncă în sectoarele în care Industria 4.0 a jucat un rol de aproape doi ani.

Proiectul își propune să atragă atenția atât întreprinderilor, cât și angajaților acestora asupra faptului că următorii ani și progresul în LLL în ambele țări vor juca un rol cheie în transformarea pieței muncii. Cooperarea cu universitățile își propune să aducă instrumente inovatoare pentru a aborda provocările legate de transformarea digitală.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Comisia Europeană şi Uniunea Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei