Prognoza de creștere pentru economia UE în 2023 este de doar 0.6%, o scădere semnificativă față de estimările inițiale ale BusinessEurope în Summer Economic Outlook care sugerau un procent de 2.1%. Chiar și această perspectivă dezamăgitoare depinde de stagnarea prețurilor la energie, o ușurare suplimentară a presiunilor de pe lanțurile de aprovizionare, dar și politici care să răspundă șocului generat de prețurile la energie într-un timp util, și într-o manieră cuprinzătoare și echilibrată.

Investițiile se preconizează că vor scădea pe fondul incertitudinilor legate de prețurile la energie și a nivelului de cerere de consum, iar prețurile finale pentru consumator vor continua să crească. Piața muncii se confruntă cu provocări istorice, iar evoluțiile din următoarele luni în privința salariilor vor fi cruciale în perspectiva inflației, rata șomajului se menține la 6%.

Există totuși și semnale pozitive, prețurile la energie, cu toate că se mențin la un nivel ridicat, și-au revenit după vârful înregistrat în august. O tendință descrescătoare similară se poate observa la prețurile pentru anumite bunuri și materii prime, cum ar fi cupru și aluminiu. Lanțurile de aprovizionare la nivel global ar putea scăpa de o parte din perturbările severe înregistrate în timpul pandemiei.

Pentru România, în 2023 se estimează o creștere a PIB-ului real de 3.7% de la 3.4% în 2022, media UE27 fiind de 0.6%. Rata șomajului va scădea cu 0.1% în 2023, la 5.3%, sub media UE27 de 6.2%.

Documentul BusinessEurope include și câteva recomandări necesare pentru gestionarea crizelor care afectează economia UE, printre care se numără:

1.       Sunt necesare măsuri noi la nivel UE pentru reducerea costurilor cu energia suportate de către mediul de afaceri, în special ar trebui luată în considerare decuplarea temporară a prețului energiei electrice de cel al gazului. Totodată, guvernele ar trebui să aibă suficientă flexibilitate pentru a susține mediul de afaceri, menținându-se în același timp concurența echitabilă pe piața unică.

2.       Măsurile pentru susținerea consumatorilor și a mediului de afaceri în raport cu prețurile la energie trebuie să fie temporare și bine țintite.

3.       Partenerii sociali pot juca un rol important în prevenirea apariției unei spirale dăunătoare salarii-prețuri.

4.       Având în vedere dobânzile în creștere, factorii de decizie trebuie să monitorizeze cu atenție costurile de împrumut în creștere și să faciliteze accesul mediului de afaceri la surse alternative de finanțare.

Documentul BusinessEurope a fost redactat cu contribuția confederațiilor membre, printre care se numără și Concordia.