Organizația Internațională a Muncii (OIM) a elaborat o metodă de autoevaluare în 6 etape pentru instituțiile de dialog social, ca răspuns la solicitările statelor membre de a sprijini consolidarea instituțiilor naționale de dialog social (IDS), mai cu seamă pe fondul diminuării recente a relevanței acestora în numeroase state, ceea ce subminează credibilitatea partenerilor sociali și amenință sustenabilitatea reformelor politice.

IDS = orice instituție, mecanism sau proces în sau prin care dialogul social are loc între Guvern, organizațiile patronale și sindicale de manieră instituționalizată (precum sunt, în România, CNTDS sau comisiile pentru dialog social din cadrul ministerelor și al altor organe) – dialog tripartit.

Metoda - SAM-SDI (Self-assessment method for social dialogue institutions) - ghidează partenerii de dialog social printr-un proces de analiză a caracterului incluziv și a eficacității instituției respective de dialog social, pe baza căruia pot concepe și pune în aplicare un plan de acțiune pentru a o consolida.

Această metodă este destinată în principal instituțiilor tripartite de dialog social care funcționează la nivel național sau regional, care au un mandat larg în politicile economice și sociale. Cu toate acestea, ea este adecvată deopotrivă și pentru a fi aplicată de către instituțiile de dialog social de dimensiuni variate, cu diferite compoziții, mandate și disponibilitate a resurselor. Indiferent de nivel, pașii de urmat sunt aceiași: 

  • ETAPA 0: Luarea deciziei de a efectua o autoevaluare și pregătirea în vederea ei 

Obiective: Luarea unei decizii privind efectuarea unei autoevaluări, pe baza consultărilor dintre liderii și membrii IDS, cu sprijinul secretariatului. IDS este gata să înceapă autoevaluarea, cu o echipă de evaluare și un plan de lucru în vigoare, și resursele alocate pentru a sprijini procesul. 

  • ETAPA 1: Conturarea unei perspective asupra istoriei și contextului IDS 

Obiectiv: Membrii echipei de evaluare au stabilit o înțelegere comună a obiectivelor IDS, a principalelor momente-cheie din istoria sa și a mediului său instituțional. 

  • ETAPA 2: Evaluarea caracterului incluziv al SDI 

Obiectiv: Elaborarea unui plan-cadru de acțiune pentru a spori incluzivitatea IDS. 

  • ETAPA 3: Evaluarea eficacității IDS 

Obiectiv: Elaborarea unui plan de acțiune pentru îmbunătățirea eficacității IDS. 

  • ETAPA 4: Formularea planului de acțiune 

Obiectiv: Elaborarea unui plan de acțiune mai detaliat pentru a consolida caracterul incluziv și eficacitatea IDS. 

  • Etapa 5: Punerea în aplicare a planului de acțiune 

Obiectiv: Punerea cu succes în aplicare, monitorizarea și evaluarea planului de acțiune. 

  Documentul integral de la OIM privitor la metodologia de autoevaluare poate fi accesat aici.

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.