Confederațiile Patronale
Confederațiile patronale sunt singurele structuri asociative ale mediului privat cu legitimitate dobândită spre a fi consultate de autorități în procesul legislativ, precum și cu dreptul legal de a negocia contracte colective de muncă și de a iniția propuneri legislative.
Confederațiile patronale sunt organizații autonome, fără interese politice sau economice, constituite pentru apăra și promova interesele membrilor săi.
Sindicatele
Sindicatele sunt organizații legitime constituite de către salariați pe baza dreptului la libera asociere, în scopul promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale, precum și al apărării drepturilor individuale si colective. Alături de patronate, sindicatele sunt consultate în procesul legislativ și au dreptul legal să negocieze contracte colective de muncă și să inițieze propuneri legislative.
Dialogul Social vs. Dialogul Civic
O distincție importantă este cea dintre dialogul social și dialogul civic. În timp ce dialogul social se desfășoară între reprezentanții angajatorilor și cei ai lucrătorilor, la care se adaugă autoritățile centrale sau locale, participanții la dialogul civic sunt atât patronatele și sindicatele, cât și reprezentanții societății civile (ONG-uri), în cadrul Comitetului Economic și Social (CES), la care se pot adăuga, în alte formate, reprezentanții Guvernului sau ai altor autorități publice. Prin urmare, partenerii sociali sunt doar organizațiile patronale și sindicale.
Consiliul Economic și Social (CES)
Este organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domenii ce țin de politicile economice, financiare și fiscale, relații de muncă, protecția socială, politici salariale și egalitate de șanse, educație, tineret, dezvoltare durabilă, profesii liberale, etc. Membrii CES includ reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor reprezentative la nivel național și ai societății civile, care se reunesc în Comisii de specialitate și în Plen.
Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS)
Este organism consultativ la nivel naţional al partenerilor sociali, prezidat de prim-ministru ce cuprinde preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel național, reprezentanţi ai Guvernului, reprezentantul Băncii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membri conveniţi cu partenerii sociali. Printre temele abordate se află: stabilirea salariului minim, strategii și proiecte în domeniul social, negocierea și încheierea acordurilor și pactelor sociale, stabilirea sectoarelor de activitate.
Comisiile de dialog social din cadrul ministerelor și autorităților locale
Au rol consultativ și includ reprezentanți ai administrației publice centrale sau locale, reprezentanții organizațiilor patronale și ai organizațiilor sindicale reprezentative la nivel național.
În România, partenerii sociali și modalitatea de reprezentare sunt reglementate prin Legea Dialogului Social Nr. 367/2022
Dialog Social în UE
Concordia este parte a dialogului social european prin BusinessEurope, cea mai mare organizație de reprezentare a intereselor mediului de afaceri la nivel european și a dialogului civic european prin reprezentantul său în Consiliul Economic și Social European (CESE).
Dialog Social Internațional
OIM Agenție tripartită ONU*, reprezintă forul în cadrul căruia se desfășoară dialogul social tripartit la nivel internațional, cu reprezentarea guvernelor, angajatorilor și a reprezentanților lucrătorilor din statele membre. Concordia reprezintă angajatorii din România la OIM prin afilierea la International Organisation of Employers (IOE).
Social Dialogue
Te întrebi cine sunt și ce fac partenerii sociali ai UE? Ești interesat să afli mai multe despre dialogurile sociale sectoriale sau transindustriale? Dialogul social european implică organizații care reprezintă cele două părți ale industriei (angajatori și lucrători) și joacă un rol cheie în abordarea provocărilor cu care se confruntă societățile și piețele muncii noastre. Dialogul social la toate nivelurile este o condiție prealabilă pentru funcționarea economiei Europei și este crucial pentru promovarea atât a competitivității, cât și a echității.