08 decembrie 2021

Deficitul de forță de muncă se adâncește în Europa și în România. La începutul toamnei, Parlamentul European a adoptat o serie de reforme la inițiativa Blue Card, în vigoare din 2009, pentru a ușura atragerea forței calificate de muncă din afara Uniunii. De altfel, BusinessEurope propune constituirea unui pool european de talente.Mai multe țări membre ale UE au politici naționale de atragere a lucrătorilor care aduc un plus de expertiză în piața muncii, fie că vorbim despre taxare, așa cum face Olanda, sau prin simplificarea mecanismului de recunoaștere a calificărilor, cum este cazul Germaniei. România a început să devină atractivă pentru muncitorii necalificați din Est și atrage anual câteva zeci de mii de lucrători din afara UE, cu precădere în construcții și HoReca. Dar cererea e tot mai mare în sectorul serviciilor, în special pentru angajați cu calificări.Cum se poate transforma România într-o destinație pentru străinii care au calificări superioare? Cum ar putea fi convinși să revină acasă românii plecați să-și facă meseriile în străinătate? Ce ar putea face companiile pentru a compensa lipsa de forță de muncă înalt calificată? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă webinarul organizat de Concordia. E nevoie de o discuție transparentă și așezată, în care să explorăm scenarii de viitor, într-un context impus de pandemie, în care multe dintre job-urile calificate se pot face de oriunde din lume. Ce poate face România să fie mai atractivă pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă și a crește valoarea adăugată pentru economie, mai funcțională și mai productivă, sunt lucruri ce pot fi stabilite prin dialog, pentru un viitor al muncii în care granițele sunt doar pe hârtie.Participanți:

• Madalina Racovițan, KPMG• Ana Giurcă, Loginro• Alex Dincovici, sociolog• Simona Constantinescu, FIHRModerator: Adelina Dabu, Public Policy and International Affairs Senior Adviser, ConcordiaAcest eveniment este parte a proiectului “Consolidarea Dialogului Social în România”, sprijinit de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2014-2021, în cadrul Programului “Dialog Social - Muncă Decentă”  

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.