Deși încrederea mediului de afaceri s-a îmbunătățit față de primăvara trecută, la scurt timp după izbucnirea războiului împotriva Ucrainei, respondenții din mediul de afaceri rămân prudenți în ceea ce privește climatul economic general. Sectorul privat rămâne îngrijorat de repercusiunile războiului, precum și de tensiunile geopolitice, care au apărut ca fiind principalul risc la adresa creșterii economice globale pentru 60% dintre respondenți.

În ultimul an, îngrijorările legate de întreruperile lanțului de aprovizionare au scăzut, precum și îngrijorările cu privire la impactul războiului asupra comerțului și transporturilor. Cu toate acestea, deși țările au sporit diversificarea surselor de energie, preocupările mediului de afaceri cu privire la prețurile energiei rămân foarte ridicate.

În 2023, 92% dintre membrii Business at OECD consideră că prețurile energiei reprezintă o preocupare majoră, în timp ce în 2022, 83% dintre aceștia au exprimat că energia a fost sectorul cel mai afectat de războiul din Ucraina. Alte provocări evidențiate sunt evoluția inflației și deficitul de forță de muncă.

În plus, atunci când se analizează vulnerabilitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), lipsa forței de muncă și capacitatea de a adopta tehnologii digitale și durabile au fost evidențiate ca fiind principalele provocări.

Comparativ cu anul trecut, mediul de afaceri consideră că perspectivele sunt în mare parte neschimbate, deoarece în 2023 nu se așteaptă o creștere sau o scădere drastică a numărului de IMM-uri.

Cea mai notabilă schimbare în ceea ce privește prioritățile de reformă structurală în 2023 este creșterea accentului pus pe tranziția ecologică, care a crescut de la 40% în 2022 la 80% în 2023. Această creștere puternică evidențiază faptul că reformele structurale ar trebui să sprijine tranziția ecologică. Alte priorități de top în materie de reformă sunt cele din domeniul digital și politica de migrație.

În cele din urmă, în comparație cu anul trecut, reprezentanții mediului de afaceri percep că intensitatea reformei politicilor guvernamentale a crescut în mod semnificativ, iar cooperarea internațională ar trebui să acorde prioritate comerțului internațional, atenuării tensiunilor geopolitice și politicii de migrație.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.