La finalul lunii septembrie, Comisia Europeană a adoptat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, un pas important în acordarea celor 14.2 miliarde EUR sub formă de granturi și 14.9 miliarde EUR în împrumuturi. Momentul a fost marcat de vizita Președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen la București, care a declarat: 

”(...) planul României îndeplinește criteriile foarte exigente pe care le-am stabilit împreună cu Consiliul. Acesta combină, pe de o parte, investițiile în tranziția verde și în tranziția digitală și abordează reformele care sunt necesare pentru a aborda provocările structurale cu care se confruntă România. De exemplu, pentru a asigura o bază solidă pentru finanțele publice, dumneavoastră investiți într-o reformă a sistemului de pensii și într-o administrație fiscală digitală. Doresc să salut eforturile pe care le depuneți în vederea stabilirii unui venit minim de incluziune - un element foarte important - pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile și gospodăriile cu venituri mici. Și apreciez tare mult, privind întregul set de reforme, că ați ales să reformați și sistemul dumneavoastră de învățământ. Generația următoare merită cu siguranță acest lucru.” 

Conform evaluării efectuate de către Comisia Europeană, planul României dedică 41% din alocarea totală către măsuri care susțin tranziția verde, iar 21% către măsuri pentru sprijinirea tranziției digitale.  

Planul a primit și aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene, ultimul pas necesar pentru deblocarea primei tranșe de 3.8 miliarde EUR.  

Link: https://bit.ly/3qXaTqy  

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.