BusinessEurope a publicat rezultatele unui nou sondaj realizat în rândul companiilor europene, care subliniază provocările cu care acestea se confruntă în materie de competențe și de recrutare.

Directorul general al BusinessEurope, Markus J. Beyrer, a declarat:

"Sondajul nostru realizat în rândul companiilor europene a confirmat faptul că acestea se confruntă cu un deficit tot mai mare de forță de muncă și de competențe. Acest lucru este alimentat de trei factori: schimbările demografice, ratele ridicate de inactivitate și nivelurile scăzute de mobilitate în interiorul UE. Aceste lipsuri vor continua să reprezinte principala provocare pentru piața forței de muncă din Europa în anii următori.

Respondenții la sondajul nostru confirmă faptul că angajatorii se confruntă cu un deficit de personal la toate nivelurile de calificare. Cu toate acestea, se raportează că lipsurile sunt cele mai acute în profesiile tehnice și legate de inginerie: aproape jumătate (46%) dintre respondenți au identificat o nevoie de competențe digitale și STEM.

Aceștia raportează, de asemenea, că sunt depuse mai puține candidaturi, că mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă renunță la procesele de recrutare și că există o fluctuație mai mare a personalului. Prin urmare, companiile angajează persoane care nu corespund tuturor criteriilor de ocupare a postului și oferă formare profesională după ce o persoană se alătură companiei. Aproape două treimi (66%) dintre respondenți subliniază, de asemenea, necesitatea unei mai mari mobilități în interiorul UE și a migrației din țările terțe pentru a contribui la compensarea deficitului de talente.

Toate aceste date evidențiază faptul că planul de acțiune anunțat al UE pentru a aborda deficitul de forță de muncă și de competențe trebuie să abordeze atât ocuparea forței de muncă, educația și formarea profesională, cât și mobilitatea și migrația. Acest plan de acțiune trebuie să fie integrat într-o strategie europeană mai amplă privind competitivitatea."

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.