Parteneriatul public-privat cu obiect social poate reprezenta alternativa funcțională la o Taxonomie Socială. Acest policy brief, realizat în cadrul proiectului Improving Social Dialogue, este menit să ofere o radiografie asupra stării de fapt privind taxonomia europeană, dar și să orienteze dezbaterea prin propuneri concrete și recomandări. 

Taxonomia UE, introdusă prin Regulamentul 2020/852, realizează o clasificare a activităților economice în funcție de impactul pe care acestea îl au asupra climei și mediului. În ultimii ani au avut loc o serie de discuții despre o posibilă extindere a Taxonomiei pe tărâm social, clasificând de această dată activitățile pe criteriul impactului socio-economic pozitiv pe care îl generează.

Scopul avut în vedere prin această eventuală extindere a domeniului de aplicare al Taxonomiei este acela de a canaliza disponibilitățile financiare ale investitorilor privați către activități cu impact social socotit ca fiind pozitiv. Angajatorii europeni, printre care și Concordia, se opun operării unei astfel de extinderi dintr-o serie de motive tehnice și practice deopotrivă.

În același timp, credem că există mecanisme și instrumente mult mai adecvate pentru a stimula investițiile private în activități cu impact social pozitiv, multe dintre ele nu îndeajuns utilizate. Unul dintre acestea este Parteneriatul Public-Privat cu Obiect Social, o configurație juridico-financiară din care au de câștigat în egală măsură toate părțile implicate: beneficiarul, operatorul, finanțatorul și mai ales statul.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.