„Ne dorim să intrăm adânc în câteva sectoare şi industrii care ni se par atrăgătoate din punctul ăsta de vedere. Că e vorba de agricultură, că e vorba de chimie, că e vorba de industriile  care pot închide deficitul comercial, ne dorim să le să le analizăm în profunzime şi de la birou, uitându-ne la datele economice, dar şi discutând cu unii dintre antreprenori să vedem ce lipseşte, ce mai trebuie, astfel încât să putem punem guvernanţilor pe masă nu doar o idee”, a spus Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, în deschiderea conferinţei „Industrii Inteligente”.

Concordia în parteneriat cu BCR şi cu susţinerea ZF a organizat prima conferinţă în ţară din seria „Industrii Inteligente.”

Ce a spus Radu Burnete:

Ne dorim să intrăm adânc în câteva sectoare şi industrii care ni se par atrăgătoate din punctul ăsta de vedere. Că e vorba de agricultură, că e vorba de chimie, că e vorba de industriile  care pot închide deficitul comercial, ne dorim să le să le analizăm în profunzime şi de la birou, uitându-ne la datele economice, dar şi discutând cu unii dintre antreprenori să vedem ce lipseşte, ce mai trebuie, astfel încât să putem punem guvernanţilor pe masă nu doar o idee.

România are o bază industrială destul de solidă. Asta vine şi dintr-o moştenire, vine şi din eforturile pe care le faceţi dumneavoastră şi le fac şi mulţi alţii. Şi doi, avem şi o industrie de software cu care ne tot mândrim.

Şi punând aceste două lucruri cap la cap, mie îmi vine această întrebare: putem găsi sau crea sinergii între industria de software şi industria asta hardware, să-i spunem industria care produce, produce lucruri, astfel încât să accelerăm toate aceste procese de robotizare, de automatizare, de digitalizare?

Două exemple care mi se par foarte interesante din America. Unu sunt programul spaţial, că de-aia spun de dimensiunea cosmică şi celălalt e ce s-a întâmplat în Silicon valley, cu industria de apărare şi industria de software. Vine un actor care spune că are nevoie de aceste două-trei industrii să vină împreună, ca în primul rând să-mi dea mie un produs care eu, sinteza lor, să duc un om în spaţiu.  Cu siguranţă este nevoie de componente foarte hardware şi nişte componente software şi la fel în industria militară.

Dacă ne uităm la politicile publice, România are cele mai mici cheltuieli pe de cercetare şi dezvoltare din Europa. Aş face şi un test în sală. Dacă cineva dintre voi ştie sau a lucrat vreodată cu un institut de cercetare din România. Văd două mâini ridicate şi asta spune ceva. Nu doar că nu lucrăm împreună cu ele, dar nici nu le prea ştim.

Am impresia că în discuţiile pe care noi le avem acolo, la nivel central, predictibilitatea a devenit un cuvânt gol, deşi el nu este. Şi mediul de business resimte această lipsă de predictibilitate, că în loc să îţi petreci energia încercând să creşti valoarea adăugată, tu de fapt îţi petreci energia încercând să eviţi tot felul de meteoriţi care vin din partea celor care ar trebui să te ajute.