Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene vor negocia textul final al legii UE cu privire la salariul minim, după ce co-legiuitorii și-au adoptat pozițiile și mandatele de negociere. Principalele aspecte cuprinse în propunerea Comisiei Europene sunt:

• Promovarea negocierii colective și susținerea creșterii capacității partenerilor sociali de a lua parte la acest proces.
  • Adoptarea unui cadru procedural pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime, conform unui set de criterii stabile și clare, în țările care au salarii minime stabilite prin lege.
  • Creșterea accesului eficient al lucrătorilor la protecția salariului minim.
  • Monitorizarea acoperirii și a caracterului adecvat al salariilor minime, precum și raportarea o dată la doi ani a ratei de acoperire a negocierilor colective.

Cu toate că mediul de afaceri european salută obiectivele majore ale propunerii, directiva nu este instrumentul potrivit pentru reglementarea salariului minim. BusinessEurope atrage atenția că respectarea autonomiei partenerilor sociali trebuie să aibă prioritate, iar inițiativele UE trebuie să fie pe deplin conforme cu principiul subsidiarității. Concordia se aliniază la poziția BusinessEurope.

Foto:  by Gabrielle Henderson on Unsplash