Înaintea Consiliului European de primăvară din 23-24 martie, BusinessEurope a prezentat Barometrul anual al reformei - "Competitivitatea globală a UE este amenințată".

Președintele BusinessEurope, Fredrik Persson, a declarat:

"UE trebuie să readucă rapid economia europeană pe calea creșterii cu o strategie de competitivitate ambițioasă și eficientă pe termen lung. Competitivitatea noastră la nivel mondial este puternic amenințată. Europa devine un mediu tot mai puțin favorabil investițiilor. Fluxurile de investiții străine directe în UE au scăzut cu 66% în 2021 față de 2019, în contrast cu o creștere de 63% în SUA în aceeași perioadă, potrivit ultimului Barometru al reformelor BusinessEurope.

Industria UE suferă foarte mult din cauza deteriorării condițiilor-cadru din Europa. Sondajul nostru arată că întreprinderile europene se confruntă cu perspectiva unor creșteri pe termen lung ale prețurilor la energie, cu mult peste cele ale principalilor concurenți, precum și cu o creștere mai rapidă a sarcinii de reglementare în comparație cu aceștia. Sprijinul generos pentru industrie, observat în alte regiuni importante, cum ar fi legea americană privind reducerea inflației – Inflation Reduction Act, acționează ca un factor de atracție semnificativ pentru a investi în afara UE.

Concurența globală pentru investiții, ocuparea forței de muncă, creștere și inovare tehnologică este decisă de un mediu de afaceri atractiv, cu reguli simple și clare. Prioritatea absolută trebuie să fie crearea unui spațiu de respiro în materie de reglementare pentru întreprinderi, precum și abordarea costurilor ridicate ale energiei prin reducerea taxelor și impozitelor pe energie și o reformă a concepției pieței UE a energiei electrice."

Principalele constatări ale raportului includ:

·       Aproximativ 90% dintre federațiile noastre membre consideră că, în comparație cu concurenții noștri globali, mediul investițional din UE este mai puțin atractiv decât în urmă cu 3 ani.

·       Fluxurile de investiții străine directe în UE au scăzut cu 66% în 2021 față de 2019, în contrast cu o creștere de 63% în SUA în aceeași perioadă.

·       Numărul de proiecte de investiții green în UE a scăzut cu 15 la sută între 2021 și 2022, comparativ cu o creștere de 18 la sută în SUA în aceeași perioadă.

·       Aproape 90% dintre membri consideră că prețurile la energie reprezintă cea mai mare provocare pentru mediul investițional din Europa și principalul motor al deteriorării competitivității UE în ultimii 3 ani.

·       Prețurile la gaze naturale au crescut în UE cu peste 1 100 % între 2019 și vârful lor din 2022, comparativ cu creșteri de aproximativ 200 % în SUA și de 100 % în Japonia.

·        Mediul de reglementare este perceput ca fiind a doua dintre primele trei provocări de către aproape 60 % dintre membrii noștri.

·        Majoritatea membrilor consideră că sarcinile de reglementare sunt mai mari în UE decât în alte economii dezvoltate majore.

·        Membrii noștri au observat, de asemenea, o scădere a calității aplicării instrumentelor UE de îmbunătățire a reglementării în ultimii ani.

Puteți citi aici Barometrul complet al reformei 2023, precum și principalele constatări și evaluări detaliate ale federațiilor naționale member BusinesseEurope.

Documente:

Abonează-te la Newsletter

Ești asaltat de mii de informații în fiecare zi. Pe rețelele sociale, la tv, la radio. Câte îți sunt utile în viața de zi cu zi sau la serviciu? Dacă vrei să rămâi conectat doar la informațiile relevante, alătură-te comunității Concordia și vei primi puterea de a ști.