Confederația Patronală Concordia, participant activ la dezbaterile privind noua formă a Legii Dialogului Social, este profund îngrijorată că amendarea legii a fost tranșată aproape exclusiv doar între unele sindicate și conducerea Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților. De asemenea, CP Concordia atrage atenția asupra faptului că nicio lege nu trebuie elaborată fără luarea în considerare a opiniilor tuturor părților implicate și o înțelegere deplină a consecințelor aduse de modificări, cu atât mai puțin legea ce privește dialogul dintre angajați și angajatori.

Respingerea pozițiilor exprimate de către partea patronală fără niciun fel de argument, luarea în considerare doar a opiniilor unei singure părți (partea sindicală) și deciziile unilaterale nu pot constitui baza păcii sociale la care aspirăm cu toții. După mulți ani de dezbateri dezechilibrate, este timpul să avem o dezbatere reală, egală, cu argumente și, împreună, să facem parteneriatul să funcționeze, fie că vorbim despre autorități, sindicate sau patronate.

Graba cu care se dorește adoptarea, în procedură accelerată, a unui proiect de modificare a legii dialogului social după ce dezbaterile din Parlamentul României au demonstrat ca este nevoie de o înțelegere mai profundă a implicațiilor unor asemenea măsuri, este nejustificată în contextul în care pandemia COVID-19 a provocat grave dezechilibre economice.  În acest context, credem că proiectul nu face decât să adâncească o prăpastie între partenerii sociali și avansează prevederi care anulează de facto conceptul de dialog social constructiv și echilibrat.

CP Concordia consideră că proiectul de lege aflat în dezbatere în acest moment este inoportun, într-o formă contestată de parteneri, respinsă de Senat și care necesită un timp de negociere și energii care trebuie folosite pentru a salva locurile de muncă, și nu pentru a promova interese de moment. Prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să fie, înainte de toate, sănătatea pieței muncii în această perioadă de greutăți acute, nu negocierile lungi și greoaie, sau adevărate exerciții de „monolog social”, care nu conduc decât cel mult la complicarea situației existente.

Credem că îmbunătățirea Legii Dialogului Social este necesară, dar că procesul de elaborare și adoptare trebuie să îi reflecte titlul, nu graba sau interesele unei singure părți.

“Dialog pentru dezvoltare” este motto-ul care guvernează activitatea Concordia și credem în rolul nostru de partener social, nu în cel de martor al grabei legislative.

Viitorul muncii începe cu idei inovatoare

București, 24 Mai 2022 - Știți reclama aceea veche cu Viitorul sună bine? După două zile de lucru în cadrul Workshopului de co-creație pentru Viitorul muncii, am putea spune că e valabilă și astăzi, dacă toți actorii implicați în proces se așează la masa, își pun întrebări și colaborează pentru dezvoltarea de soluții. Peste 4.000.000 de slujbe ar putea fi automatizate în România, până în 2030, folosind tehnologia de astăzi, potrivit unui studiu McKinsey.Ce se întâmplă cu lucrătorii, câți dintre ei beneficiază de suport, cum am putea să le facem viața mai ușoară și să transformăm roboții din dușmani în parteneri

24 May 2022