Confederația Patronală Concordia (CPC) salută intenția Guvernului de a reglementa programul redus de lucru, care va contribui la păstrarea locurilor de muncă și la relansarea activității economice. CPC a solicitat încă de la începutul crizei sanitare o măsură care să ajute companiile la păstrarea locurilor de muncă, în perspectiva revenirii activității la capacitate maximă. CPC a participat astăzi, alături de partenerii sociali, la discuțiile pe această temă cu Prim-Ministrul Ludovic Orban și cu Ministrul Muncii Violeta Alexandru în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social și a susținut dorința membrilor săi de a vedea pusă în practică această reglementare, cât mai repede, alături de toate celelalte măsuri de flexibilizare a muncii și de digitalizare a relațiilor de muncă.

Observăm cu îngrijorare că pandemia COVID-19 are un parcurs greu de prezis, fiind oricând posibile apariția de noi focare și implicit impunerea unor noi restricții. De  aceea considerăm că sunt necesare cât mai multe măsuri astfel încât activitatea economică să continue cu respectarea regulilor de siguranță pentru angajați și consumatori.

Noul instrument de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență are scopul de a contribui la protejarea locurilor de muncă afectate de pandemie. Pe fondul cererii scăzute sau a imposibilității asigurării normelor epidemiologice impuse de criza sanitară, angajatorul poate dispune reducerea programului de muncă, iar angajatul va fi compensat financiar cu fonduri obținute din programul SURE al Comisiei Europene.

Comisia Europeană, prin vocea Ursulei von der Leyen, a anunțat încă de la începutul lunii aprilie că va oferi sprijin financiar statelor membre în care ritmul economiei este încetinit din cauza pandemiei COVID-19. „Companiile plătesc salarii angajaților, chiar dacă, în acest moment, nu câștigă bani. Europa vine acum în sprijinul lor, cu o nouă inițiativă “, spunea șefa Comisiei pe 1 aprilie. Măsura luată de Guvern acum se înscrie în acest cadru european de redresare a economiei.

Viitorul muncii începe cu idei inovatoare

București, 24 Mai 2022 - Știți reclama aceea veche cu Viitorul sună bine? După două zile de lucru în cadrul Workshopului de co-creație pentru Viitorul muncii, am putea spune că e valabilă și astăzi, dacă toți actorii implicați în proces se așează la masa, își pun întrebări și colaborează pentru dezvoltarea de soluții. Peste 4.000.000 de slujbe ar putea fi automatizate în România, până în 2030, folosind tehnologia de astăzi, potrivit unui studiu McKinsey.Ce se întâmplă cu lucrătorii, câți dintre ei beneficiază de suport, cum am putea să le facem viața mai ușoară și să transformăm roboții din dușmani în parteneri

24 May 2022