Un nivel cât mai mare de transparență de-a lungul întregului proces decizional reprezintă o premisă esențială pentru cooptarea sectorului non-guvernamental.

Transparența publică este unul dintre elementele asociate în mod tradițional bunei guvernanțe, însă standardele de transparență într-o societate orientată către progres constant ar trebui să se afle într-o permanentă evoluție și reajustare. Astfel, asigurarea unei transparențe și deschideri cât mai cuprinzătoare și accesibile pentru cetățeni, companii și structuri asociative (parteneri de dialog social, asociații, fundații etc.) ar trebui să fie una dintre prioritățile administrației publice în orice moment.

Creșterea transparenței decizionale și a participării publice în procesul de consultare reprezintă obiective pe care Guvernul și le-a asumat în repetate rânduri în decursul ultimilor ani, prin varii documente și prin diverse modalități juridice.

Policy Paperul elaborat de Concordia  inventariază lipsurile, dar și soluțiile pentru acest proces.