Pandemia ne-a arătat tuturor cât de importantă este adaptarea la situațiile de criză și cum avansul tehnologic rapid poate fi folosit în sprijinul oamenilor. Noile tehnologii aduc cu ele oportunități de inovare și dezvoltare, dar și schimbări pe piața muncii. În contextul noilor tendințe, noi posturi vor fi create, iar altele vor dispărea. Pentru a ține pasul și a rămâne în continuare relevanți pe piața muncii, este nevoie de noi competențe, iar acestea trebuie permanent actualizate pentru ca oamenii să își păstreze oportunitățile deschise. Învățarea pe tot parcursul vieții și formarea continuă în rândul adulților vor reprezenta instrumentele prin care aceștia își pot îmbunătăți constant abilitățile și competențele cu care vor putea face față schimbărilor profesionale, dar și personale.

Preocuparea pentru formarea adulților și stimularea inserției profesionale capătă o importanță tot mai mare și necesită eforturi comune ale tuturor factorilor relevanți, deopotrivă guverne, reprezentanți ai mediului academic și privat, ai partenerilor sociali și ai cetățenilor.

Despre cum pot dobândi noi competențe pe piața muncii și cine suportă formarea adulților, posibile soluții pentru sprijinirea acestora în cel mai recent policy brief lansat de Concordia, ce poate fi consultat la link-ul de mai jos.

Acest material este realizat în cadrul proiectului “Consolidarea Dialogului Social în România”, implementat de Confederația Patronală Concordia în parteneriat cu NHO – Confederația Patronală din Norvegia.

Proiect sprijinit de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2014-2021, în cadrul Programului “Dialog Social -Muncă Decentă”

Viitorul muncii începe cu idei inovatoare

București, 24 Mai 2022 - Știți reclama aceea veche cu Viitorul sună bine? După două zile de lucru în cadrul Workshopului de co-creație pentru Viitorul muncii, am putea spune că e valabilă și astăzi, dacă toți actorii implicați în proces se așează la masa, își pun întrebări și colaborează pentru dezvoltarea de soluții. Peste 4.000.000 de slujbe ar putea fi automatizate în România, până în 2030, folosind tehnologia de astăzi, potrivit unui studiu McKinsey.Ce se întâmplă cu lucrătorii, câți dintre ei beneficiază de suport, cum am putea să le facem viața mai ușoară și să transformăm roboții din dușmani în parteneri

24 May 2022