Taxonomia UE este un sistem de clasificare unică la nivelul Uniunii Europene pentru evaluarea activităților economice din punct de vedere al sustenabilității, cu scopul de a asigura tranziția la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Stabilește o grilă de evaluare comună pentru evaluarea investițiilor, asigură un grad sporit de transparență și un limbaj comun pentru toți participanții la piață. În completarea Regulamentului privind taxonomia UE, Actele delegate stabilesc criteriile tehnice pentru obiectivele asumate.În domeniul energiei, cea mai mare provocare o reprezintă aplicabilitatea taxonomiei în raport cu gazele naturale și energia nucleară ca soluții de tranziție pentru combustibilii fosili. Investițiile în gaze naturale, cu relevanță imediată pentru România, sunt, în prezent, lăsate în afara cadrului taxonomiei, o decizie cu privire la acestea urmând a fi luată în perioada următoare.Pe lângă o serie de clarificări de natură legislativă, pentru a fi eficientă, taxonomia UE trebuie să adreseze și activitățile „ușor verzi”, care facilitează tranziția către neutralitate climatică și sustenabilitate de mediu, dar care nu reușesc să atingă pragul de „contribuție substanțială”.

Mai mult detalii despre Taxonomie, ce înasemnă ea pentru România și care ar trebui să fie direcția ei în viziunea Concordia, în policy brief dedicat.

Concordia, la cea mai importantă întâlnire a mediului de afaceri european

Liderii confederațiilor angajatorilor din toată Europa se vor întâlni vineri, pe 26 noiembrie, la summit-ul președinților BusinessEurope, cea mai puternică organizație de business la nivel european. La invitația MEDEF – confederația întreprinderilor franceze, evenimentul organizat la Paris este o ocazie pentru reprezentanții patronatelor din statele europene să se informeze despre situația fiecărei țări, să schimbe idei și să se consulte cu privire la direcțiile de acțiune. Aceștia se vor întâlni și cu oficiali francezi pentru a discuta despre președinția Consiliului European, pe care Franța o va prelua începând din ianuarie.

25 Nov 2021